Nieuws

Verboden te vissen

Wat hebben een visvereniging in Woudrichem en de Staatkundig Gereformeerde Partij gemeen? Juist ja, ze hebben allebei problemen met vrouwen in hun gelederen. De visvereniging beroept zich bij haar weigering op traditie en de voorzitter verwoordde zijn standpunt als volgt: “met een piemeltje was het een man, en dan mag je lid worden”. Bij de SGP, die zich baseert op Bijbelteksten, mag een vrouw wel lid worden maar geen politieke functies uitoefenen. Zeg maar, wel contributie betalen maar geen hengel uitgooien. Maar sinds het Europese Hof voor de Rechten van de Mens het uitsluiten van vrouwen discriminatie noemde moesten ze bakzeil halen met als resultaat dat zich een dappere Vlissingse genaamd Lilian Janse meldde als eerste vrouwelijke kandidaat-lijsttrekker voor de SGP. Nu heeft Vlissingen op dit moment nog wat andere problemen omdat hun burgemeester, na wat gedoe over declaraties, zich in het belang van de stad afmeldde als eerste burger en zijn ketting aan de wilgen hing. Dat bracht mij weer op het idee om Lilian dan maar meteen te vragen zich kandidaat te stellen als burgemeester van haar stad. Iemand met zoveel lef kunnen ze daar wel gebruiken.

Vrouwelijke bestuurders en commissarissen. Ze zijn nog steeds zwaar in de minderheid. Uit de Nederlandse Female Board Index 2013 blijkt dat samengenomen 13.7 procent van de Nederlandse bestuurders vrouw is. In 2016 moet dat 30 procent zijn. Lukt dat niet dan moeten bedrijven in hun jaarverslag uitleggen waarom dat cijfer niet is gehaald.

Hoe komt het toch dat vrouwen zich niet melden? Denken vrouwen vaker dat ze niet geschikt zijn voor topfuncties? Maar ze hebben wel (parttime) banen, voeden hun kinderen op, helpen mee op school, doen aan vrijwilligerswerk en zijn ook nog vaak mantelzorgers voor hun ouders. Ik zie mannen dat nog niet zo gauw doen allemaal tegelijk. Mannen vragen zich volgens mij sowieso niet af of ze wel geschikt zijn en worden gewoon directeur van een bank of een woningbouwcorporatie….

Het Zeeuws Vrouwen Platform (ZVP) wil vrouwen motiveren zich te melden voor bestuursfuncties en is een database gestart. Op onze website is informatie te vinden en kun je je meteen inschrijven. Dus Zeeuwse vrouwen neem een voorbeeld aan Lilian, zeg niet’ dat is niks voor mij’ of ‘dat kan ik helemaal niet’. Op een vraag wat mannen zouden kunnen doen om het voor hun werkende vrouwen makkelijker te maken kwam het nuchtere antwoord: “de was”. Nou meneer Janse dat wordt leuk de komende tijd en misschien kan de oud burgemeester van Vlissingen dan gaan vissen in Woudrichem!

EVA.

Geef een reactie