Nieuws

Gloria Wekker wint de Joke Smitprijs 2017

Gloria Wekker heeft maandag de Joke Smitprijs 2017 gekregen voor haar bijdrage aan de vrouwenemancipatie in Nederland.

Wekker krijgt de prijs, die tweejaarlijks wordt uitgereikt, voor haar strijd voor de verbetering van de positie van zwarte vrouwen. Volgens de jury onder leiding van Eva Jinek heeft ze een zeer belangrijke bijdrage geleverd aan het onderwijzen en stimuleren van studenten, journalisten en activisten hierover.

Glora Wekker is momenteel emeritus hoogleraar sociale en culturele antropologie aan de Universiteit Utrecht. Haar specialismes zijn gender, seksualiteit en Afro-Amerikaanse en Caribische studies. Vorig jaar onderzocht ze als voorzitter van de commissie diversiteit hoe de Universiteit van Amsterdam kon werken aan een diversere omgeving.

Een blik, een stem

De universiteit is maar weinig divers, concludeerde ze. “In een monoculturele omgeving hoor je maar één stem, één blik op de wereld en op de wetenschap. Het is veel spannender om les te geven, en te krijgen, in een klas met verschillende perspectieven op de werkelijkheid”.

De commissie UvA moet actief studenten met een diverse achtergrond gaan werven, aldus de commissie. Wekker: “We denken dat we een egalitaire samenleving zijn, waarin iedereen met talent het uiteindelijk wel redt. Maar we zien talent op een bepaalde manier; getalenteerde studenten zijn bijvoorbeeld mondig en hebben een grote woordenschat. Ik zeg niet dat dat fout is, maar het bevoorrecht witte mensen uit de middenklasse.”

De emeritus hoogleraar is niet onomstreden. Zij werd eerder door hoogleraar Meindert Fennema een ‘diversiteitsgoeroe’ genoemd met ‘ideologische prietpraat.’ Elsevier-columnist Syb Wyma laat via Twitter weten: “In de serie Gekker Moet Het Niet Worden. Gloria Wekker die de desastreuze identity politics uit de VS importeerde wint Joke Smitprijs 2017.”